Plince ziemniaczane, guska po mazursku i szałtanosy na deser, coby wsio tęgo smakowało. Lokalna Organizacja Turystyczna „Ziemia Mrągowska” wydała przewodnik kulinarny, w którym zaprasza na kulinarną podróż, wskazując unikalne smaki dawnych Mazur.
Publikacja mimo, że zawiera tradycyjne przepisy napisane mazurską gwarą nie jest klasyczną książką kucharską. Czytelnik w kulinarnym przewodniku przede wszystkim pozna smak kuchni dawnych Mazur. Publikacja zawiera historyczny kontekst powstawania potraw w dawnych Prusach Wschodnich. Ponadto, informacje o imprezach kulinarnych tworzących charakter tego regionu, a także wskazówki gdzie można kupić miód oraz świeżą, smażoną lub wędzoną rybę. W publikacji nie brakuje również turystycznego niezbędnika.
"Przewodnik kulinarny Ziemi Mrągowskiej" został wydany dzięki współpracy Agencji Reklamowo-Wydawniczej "Omega" z Lokalną Organizacją Turystyczną "Ziemia Mrągowska".